El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va impartir el passat 16/JUNY una conferència de la relació entre mecànica quàntica, la política i l’ètica en la tercera trobada quàntica al monestir de Poblet.

El passat divendres 16/JUNY el monestir cistercenc de Poblet, es va convertir en l’escenari del la tercera trobada quàntica (EnQuentro) d’aquest any. En una sala plena a vessar, vam comptar amb la participació d’Oriol Junqueras, Vicepresident del Govern i Conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i Doctor en Història del pensament econòmic, Lluc Torcal, procurador general de l’Ordre Cistercenc, físic i Doctor en Filosofia i José Ignacio Latorre, catedràtic de Física Teòrica, soci i director científic de Entanglement Partners. Tots tres ens van convèncer que en la mecànica quàntica, els oxímorons són compatibles i conviuen en universos que no cal que siguin paral·lels.

UN POLÍTIC PARLANT DE MECÀNICA QUÀNTICA

Després, va arribar un dels moments més esperats de la jornada amb la intervenció del Vicepresident del Govern i Conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras. Amb una ponència intel·ligent i enginyosa, Junqueras va explicar que les lleis de la mecànica quàntica ens donen les claus per al nostre comportament en els temps que ens ha tocat viure, “modèstia, prudència i compromís”.

TORCAL, UN MONJO PARLANT DE FÍSICA QUÀNTICA

El procurador general de l’Ordre Cistercenc, físic i Doctor en Filosofia, Lluc Torcal va oferir una ponència profunda i carismàtica: “Déu juga als daus?” Ens va explicar que “l’observador mai és neutral” per la qual cosa ha de ser conscient que qualsevol assaig del que sigui responsable és alterat pels seus desitjos. Com hem de plantejar-nos l’ètica dels avenços tecnològics i com afecten la nostra forma d’actuar i pensar com a éssers humans. I si existís un observador últim anomenat Déu.

#QuantumPoblet: El "oxímoron" perfecto.

LATORRE. UN CIENTÍFIC A UN MONESTIR

Latorre ens va explicar, en una ponència rotunda i didàctica, que Barcelona té el centre científic sobre fotònica més important del món: l’ICFO; el superordinador Mare Nostrum del BSC; excel·lents universitats i escola de negocis, com la UAB; i certàmens internacionals sobre tecnologies de primer nivell. A més, també compta amb un think tank – barcelonaqubit– una associació empresarial- Quantum World Association– i una empresa –Entanglement Partners– que tenen el seu focus en les tecnologies quàntiques.

J. Latorre: “És imprescindible que treballem plegats per ser un referent mundial en computació i ciberseguretat quàntiques. Hem de ser capaços d’atreure el millor talent del món, fins i tot aquell que va marxar fa anys”, va assegurar Latorre. “Necessitem que talent, idees i estratègia siguin, per aquest ordre, les bases del nostre sistema científic i empresarial”.

La segona part de la jornada, va estar dedicada a la presentació en societat de la Quantum Blockchain Alliance–QBA. La QBA, és un acord entre entitats privades que es troba sota el paraigua de la Quantum World Association-QWA. Inicialment, està formada per tres membres fundadors: la consultora Entanglement PartnersISACA Barcelona Chapter; i el prestigiós centre tecnològic EURECAT. L’Aliança té com a objectiu principal treballar junts per desenvolupar i implementar tecnologia quàntica i post quànticaa la tecnologia blockchain. A aquest grup promotor, se li aniran sumant noves entitats i empreses. Ramsés Gallego, executive VP de la QWA, va presentar a la QBA amb un discurs carregat de força i contingut.